Миколошко-гљиварски савез Србије основан је 2015.године на Копаонику. Савез сада окупља 22 удружење из целе Србије, и има потписану сарадњу са државним институцијама и то: Завод за заштиту природе, Институт за низијско шумарство, Природно математички факултет у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, Национални парк Копаоник, Национални парк Фрушка гора. Годинама радимо на промоцији гљиварства, едукацији становништва, унапређењу  и развоју гљиварског туризма као и промоцији гљиварског кулинарства, кроз бројне манифестације које се организују током године по целој Србији. Можемо слободно рећи да је направљен велики искорак у свет гљива.

МГСС има 8 чланова са положеним испитом за звање детерминатор и 87 са положеним испитом за звање гљивар. Полагања за звање организује се три пута годишње и она се врше по правилнику МГСС и то пред комисијом коју чине представници државних институција: Др Маја Караман Председник (редовни професор на ПМФ-у у НС одсек за микологију), Мирослав Марковић (институт за низијско шумарство), Берислава Илић (завод за заштиту природе, Мирослав Матавуљ Проф. ПМФ-а у пензији).

У скопу савеза постоје и комисије које се баве одређеним интересовањима и то:

Комисија за узгој гљива чији је председник Јелена Милошевић 061-27-61-460

Комисија за развој туризма и кулинарства чији је председник Михаило Бирчанин 060-022-53-94

2016. године потписали смо споразум о сарадњи са гљиварским савезима Грчке и Хрватске.

2017. поставили смо прву гљиварску стазу на Копаонику дугу 2км, на којој је постављено 30 едукативних табли са фотографијама и описом гљива тог подручја.

2020. Учествовали смо у изради монографије Националног парка Тара где смо радили мониторинг гљива, тагође радили смо мониторинг гљива Парка природе Голија.