Zoran Jelenković: Aktivnosti Mikološko-gljivarskog saveza Srbije za 2020

            Sezona gljiva još nije krenula u punom jeku ali su se stvorili svi uslovi za bogatu i kvalitetenu berbu narednih mesec – dva, kada je reč o terenima do 650 metara nadmorske visine, odnosno dva meseca, na većim nadmorskim visinama – procena je gljivara, članova Mikološko-gljivarskog saveza Srbije.

            Kašnjenje početka gljivarske sezone
            Na „kašnjenje“ sezone uticao je duži sušni period tokom aprila i maja, te ispodprosečne dnevne i noćne temperature za ovo doba godine. Vlažno vreme poslednjih desetak dana već ima snažan impakt na pojavu lisičarki i drugih vrsta gljiva karakterističnih za ovo doba godine.
            Osim vremenske, gljivarima nisu išle na ruku ni vanredne mere, zbog kojih su otkazane neke od, kalendarom predviđenih, proletnjih izložbi gljiva, koje svako od dvadesetak gljivarskih udruženja, članova Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, ima obavezu da, u svojoj sredini, organizuje. Prvo u nizu druženja gljivara i građanstva, sa izložbom kao povodom, zakazano je za subotu, 20. jun u Vlasotincu. Istog dana biće održana, u odloženom terminu, izložba u Boru i u Dunavskom parku u Novom Sadu. Narednog vikenda, 27. juna GD „Svarog“ iz Svrljiga će biti organizator izložbe. Prvi vikend jula rezervisali su Valjevčani. Za razliku od ranijih godina, kada je druženje organizovano na Medvedniku, odnosno Divčibarama, ove godine članovi ED „Medvednik“ odlučili su da izložbu postave u gradu, uz održavanje širih edukacija za građanstvo, s obzirom da su Valjevčani na neslavnom vrhu neželjenih posledica usled konzumiranja gljiva u Srbiji. Za 11. jul najavljeni su najveći susreti  gljivara na Adi ciganliji – „Gljivarska trpeza“ u organizaciji Turističko-sportske organizacije opštine Čukarica, a u saradnji sa Mikološko-gljivarskim savezom Srbije.
            – Prošle godine održana je prva izložba gljiva u Beogradu, i po svim parametrima možemo da kažemo da je bila uspešna. Ove godine ipak, uz atraktivniji program i pajačan marketing sa naše strane, očekujemo masovniju posetu – kaže gospodin Zoran Jelenković, predsednik Mikološko-gljivarskog saveza Srbije, i dodaje: – Pored kuvanja i zalogaja na bazi gljiva, za koje smo sigurni da mnogi nisu imali priliku da probaju, biće priređena i izložba gljiva prikupljenih na terenima dan pre centralnog događaja.
            Predsednik ističe da je očekivani Susret Gljivarskih saveza, koji okuplja GS balkanskih zemalja, za sada neizvestan. Kada granice prema Hrvatskoj budu otvorene, MGSS bi trebao da ugosti Savez gljivara iz Grčke i Hrvatske na Kopaoniku. Bio je plan da im se pridruže i Savez gljivara iz Italije i Slovenije, ali zbog pitanja budžeta, ove godine znatno smanjenog, rešenje će se tražiti u dogovoru sa hotelijerima sa Kopaonika i opštinom Raška. Prvi planirani termin susreta mogao bi da bude krajem jula, nekoliko dana pre manifestacije „Dana borovnice“, koja je duže od decenije najatraktivnija i najposećenija letnja manifestacija u ovom planinskom centru na koji se ovog leta, očekuje znatno veći pritisak turista. Ako za to ne bude mogućnosti, drugi termin je u vreme „Dana vrganja“, prve nedelje septembra, kada se letnja sezona na ovoj planini završava, pa će samom tim biti više slobodnih hotelskih kapaciteta.
            „Dani borovnica“ su iznedrile značajan događaj koji okuplja ljubitelje prirode iz cele zemlje i ne mali broj stranih gostiju. Ovo je prilika za sastanak gljivara, i obilazak terena. Kao rezultat toga svake godine, gljivari „ulepšaju“ ovu manifestaciju malom izložbom gljiva najavljujući veliki gljivarski događaj – „Dane vrganja“.
            MGSS obrazuje i proširuje gljivarsku familiju
            To je i prilika da MGSS izađe u susret gljivarima i prema utvrđenom Statutom Saveza konstituisanom 08. septembra 2015 godine, da svojim članovima i drugim gljivarima, obezbedi stručno usavršavanje. Pohađanjem kurseva, organizovanim uoči „Dana borovnica“, a zatim i testiranjem, zvanje gljivar do sada je steklo više od 90-toro, a zvanje determinator za sada šest polaznika, što je dalo značajan broj sertifikovanih osoba na čije znanje o gljivama, pre svega da li su jestive ili ne, mogu da se oslone posebno građani. Obezbeđivanje stručnog kadra je veliki uspeh ne samo za MGSS već i za sve poklonike prirode, ali i državu, koja do sada nije imala odgovor na veliki broj trovanja, po kojima je Srbija, bila među prvima u Evropi. Aktivnosti koje podrazumevaju edukacije, pre svega najmlađih, takođe su doprinele smanjenju neželjenih posledica, što je još jedan doprinos ove krovne organizacije.
            Kako bi MGSS obezbedio što kompletnije teorijsko-praktično znanje, od prošle godine za buduće determinatore obavezno je prisustvo kandidata na jednoj izložbi u svojstvu pomoćni determinator, što će teško biti ispratiti ove godine zbog odlaganja većine planiranih izložbi. Pošto znanje nema kompromis, pretpostavlja se da od prijavljenih osam kandidata neće svi moći da ispune ovaj zahtev, pa će neki od njih morati da pomere polaganje.
            Očekuje se štampanje Priručnika za determinatore koje je pripremila Naučna komisija MGSS. Prema dogovoru sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, sa kojim je MGSS nedavno potpisao Ptorokol o saradnji, Priručnik za determinatore bi trebalo da štampa ova ugledna kuća, na srpskom i ograničen tiraž na engleskom jeziku, i na taj način reprezentovala rad i van granica zemlje.
            U programu rada Zavoda za zaštitu prirode za narednu godinu je i izdavanje Monografije o NP „Tara“. Za Nacionalni park Tara je proglašena 13. jula 1981. godine. NP se prostire na površini od 24.992km2 i 80% njegove teritorije prekriveno je šumom. Ima 290 km planinskih staza, 1.156 biljnih vrsta, 58 vrsta sisara, 140 vrsta ptica. MGSS-u je poveren zadatak da se u ovom nizu nađe i svet gljiva. Dogovoreno je da već pet dana, počev od 22. juna tim od četiri člana uradi presek proletnjih gljiva na ovoj planinni, a u septembru u dva termina po sedam dana i sa većim brojem ljudi, uradi kompletno stanje gljiva u zaštićenom području: od vrsta, do njihovog uticaja na biodiverzitet NP i okoline. Savez će na taj način imati priliku da da svoj doprinos jednom vrednom izdanju, ali i „snimi“ gljive planine Tare, do sada vrlo malo istražene na ovom području, što je po rečima predsednika Jelenkovića značajno priznanje za MGSS, od Zavoda, ali i države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *