УГЉП “Вилино коло” Петровац на Млави

Удружење гљивара и љубитеља природе ”Вилино коло” основано је у априлу 2015. године у Петровцу на Млави са циљем да окупи појединце који ће активно учестовати у проучавању, промоцији и заштити природних вредности млавског и хомољског краја.

 Програм рада удружења заснива се на истраживању и проучавању макромицета, едукацији становништва, пре свега деце и омладине о значају гљива у природи, правилном коришћењу овог ресурса и начинима заштите гљива и њихових станишта, а спроводи се кроз едукације и истраживачки рад на терену, изложбе, предавања и пројекте. 

Као једно од најмлађих гљиварских удружења у Србији данас бројимо око 30 чланова, међу којима су дипломирани биолози, еколози, студенти биологије, наставници и професори, планинари и остали ентузијасти и љубитељи природе. Сваке године друга недеља јуна месеца резервисана је за манифестацију ”У вилином колу” и Летњу изложбу гљива у Петровцу на Млави. Иза нас су већ неолико успешно реализованих манифестација.

Сарађујемо са већином гљиварских удружења у Србији и удружењима који се баве заштитом животне средине на територији општине Петровац.  Сарадња са Научним клубом ОШ ”Јован Шербановић” Рановац, допринела је основивање миколошке секције за ученике поменуте школе, са планом да заинтересоване ученике уведе у гљиварство и микологију а касније укључи и у рад удружења.

УГЉП ”Вилино коло”  ће у наредном периоду наставити са активностима на пољу унапређења гљиварства и микологије а као приоритет постављамо публиковање резултата истраживања диверзитета гљива Хомољских планина и још јачу и организованију едукацију становништа кроз разноврсне популарне садржаје и програме.

Руководство удружења:

Марко Благојевић- председник, тел. 069/2345663 е- пошта: mblagojevic1984@gmail.com

Данијела Соколовић – потпредседник

Остали чланови Управног одбора:  Небојша Јанићијевић, Катица Јанковић, Дaнијела Марковић

Официјална фејсбук страна: https://www.facebook.com/vilinokolo

е- пошта: vilinokolo@gmail.com