ГД “Љ.Вуксановић Барле” Б.Ковиљача

Gljivarsko drustvo postoji od 1997. godine.

Bavi se:

1) Proucavanjem gljiva i njihovog stanista

2) Takodje se bavi zastitom i ocuvanjem prirode i zivotne sredine, naucno istrazivackim radom u oblasti mikologije i ekologije.

3) Obrazovanjem najsire populacije stanovnistva u oblasti mikologije, ekologije i zastite prirode.

4) Edukacijom clanova drustva i pomoci oko polaganja ispita za gljivarska zvanja.

5) Zastitom prirodnih resursa od nemilosrdne i neplanske eksploatacije.


Da bi se postigli svi ciljevi potrebno je podici nivo svesti stanovnistva kroz redovno obrazovanje dece i odraslih. Edukovanje stanovnistva je najvece za vreme izlozbi, koje redovno posecuje 400-500 ljudi. U okviru izlozbi imamo po jedno ili dva predavanja poznatih predavaca. Za vreme izlozbi clanovi drustva objasnjavaju posetiocima sve sto ih zanima u vezi gljiva. Organizovano je i nekoliko predavanja u skolama. 
Do sada je odrzano 23 izlozbe gljiva na kojima je bilo izlozeno u proseku 240-250 vrsta. Aktivnost drustva je i organizovanje 3 gljivasijade i takmicenje u spravljanju gljivasa (jela od gljiva). Prvi gljivas je spremljen 2003. godine. Majstori su bili Balabanovic Dragoljub i Ruvidic Svetozar.
Zanimljivost je sto smo podigli jedinstven spomenik gljivi 2006. godine, koji su vandali ukrali, ali smo ga kasnije ponovo postavili. 
U poslednjih 4-5 godina imamo veliku podrsku od turisticke organizacije grada Loznice. U skoro svim manifestacijama koje organizuju mi uzimamo ucesce i vrsimo edukaciju stanovnistva. Nesebicnu podrsku imamo i od medijskih kuca. Poslednjih desetak godina gostujemo na programima 2 lokalne televizije, koje su snimile vise priloga na kojima smo mi ucestvovali. Gostovali smo i na nacionalnim televizijama.

Stalni zadatak, i za ubuduce, nam predstoji popunjavanje redova mladjim clanovima kao i edukacija.

GD Ljubodmi Vuksanovic – Barle ima 3 clana koji su polozili ispit za gljivara:

Ruvidic Zeljko, mob.tel. 06400003022)

Djurdjevic Dobrosav, mob.tel 06217240903)

Ruvidic Svetozar, mob.tel. 062483667, email: ruvidics@gmail.com

Ruvidic Zeljko je pripravnik za polaganje za determinatora.

Predsednica drustva je Zaric Dragicamob.tel. 0692137764, email: dragicazaric802@gmail.com