ГД “Копаоник” Рашка

Гљиварско друштво „Копаоник“ Рашка

Гљиварско друштво Копаоник из Рашке  основано је 2015 године у Рашкој на инцијативу заљубљеника у природу и њено очување, а првенствено у гљиве. У почетку постојања друштво је бројило 15  чланова, али како су чланови преносили искуства и знања на околину,то се  убрзо променило, па сада  друштво броји 43 члана, од којих један члан има звање  детерминатор гљива а осам њих звање гљивар.  Преседница друштва је Лела Петровић по занимању мастер еколог, у друштву су људи различитих бранши од билога ,еколога, ренџера, економиста, правника, војника итд, све их спаја чудесан свет гљива и лепо дружење.

Од оснивања друштво активно учествује у пројекту попису гљива Копаоника у организацији МГС Србије и Националног парка Копаоник. Друштво се активно бави едукацијом локалног становништва о значају и заштити гљива али и природе уопште. Кроз свој рад промовише микологију и гљиварство као једну од битних области животне средине и природе, стављајући акценат на очување природних станишта па самим тим и гљива.

 Календар активности друштва је изузетно богат, па друштво у оквиру манифестација на територији општине Рашка,организује  четири едукативне изложбе гљива  у току године, све у сарадњи са Туристичком организацијом Рашка, Националним парком Копаоник и општином Рашка. Прва у низу је изложба гљива за време манифестације „Дани Боровница“ на Копаонику која се одржава задње недеље јула од 2009 године  затим „Дани вргања“ прве недеље септембра, такође на Копаонику. Ове манифестације а уједно и изложбе гљива посети око 5 000 до 7 000 посетилаца из свих  крајева Србије али и иностранства. У вароши Рашка  одржавају се још две изложбе гљива у оквиру манифестација „Дан општине Рашка „ 17ог септембра и „Вашар у Рашкој“ 14ог октобра, ове изложбе посети око 1 500 посетилаца.  Све изложбе имају едукативни али и забавни карактер.

За своје потребе и активности друштво је добило на коришћење просторију од локалне самоуправе Рашка( зграда поред комуналног предузећа), пројектно се финансира из буџета општине Рашка, али ради свог напредовања и ширења друштво спрема пројекте и за стране донаторе. За све информације будите слободни да нас контактирате на следеће бројеве телефона:

Зоран: 0658772976

Слободан: 0646396234

Лела: 0645774759